Royal Huisman 2

Piet Brouwer Elektrotechniek over de bijzondere samenwerking met Royal Huisman

13 juni 2023

Dat we bij Piet Brouwer Elektrotechniek wel houden van een technische uitdaging is waarschijnlijk bij u bekend. Maar wist u ook dat we onze liefde voor techniek al in heel wat internationale superjachten mochten toepassen? Als vaste leverancier van Royal Huisman voorzien we uiteenlopende jachten van een elektrotechnische uitrusting, telkens weer inspelend op wisselende klantwensen en de hoge eisen van deze jachtwerf.

Onze sales manager Piet Roskam kan enthousiast over de samenwerking met Royal Huisman vertellen: “Een van onze eerste projecten bij Royal Huisman was MY Project 403 ‘Phi’, het langste jacht onder de 500GT.” Daarna volgden de zeiljacht projecten 404 en 405 (Nilaya). Hij vervolgt: “Op dit moment zijn we druk bezig met een sportvisjacht (Project 406) én treffen we voorbereidingen voor zeiljacht Aquarius II (Project 408). Laatstgenoemde bevindt zich nog in de engineeringsfase, maar zoals het nu lijkt gaan we voor de zomer starten met de werkzaamheden aan boord.”

Lekker creatief meedenken

Volgens projectleider Jurian Loosman maakt juist de diversiteit van de opdrachten het samenwerken met Royal Huisman zo uitdagend. “We rijden elke dag met een aantal teams vanaf Urk naar de werf in Vollenhove. Het mooie is: élk jacht is totaal anders. Dat vraagt telkens weer om creativiteit en meedenkend vermogen.” Volgens Jurian is de samenwerking met Royal Huisman heel intensief. “De scope is als het ware in stukjes geknipt – wij doen een deel van het elektrawerk en zij doen een deel. Dat vraagt om een perfecte onderlinge afstemming.”

Zo licht mogelijk bouwen

De eigenschappen, de speciale features, de doeleinden; het werk varieert continu. Volgens Jurian Loosman komt dat mede doordat de markt continu in beweging is. “Je hebt telkens te maken met nieuwe technische trends en unieke klantwensen” legt hij uit. Project 405 (Nilaya) is een treffend voorbeeld van zo’n unieke klantwens. Deze ‘featherlight’ high performance sloop van superlicht aluminium moest zo licht mogelijk zijn. Jurian: “Telkens maakten we samen met de opdrachtgever de afweging: wat zijn de lichtste materialen in de markt en wat zijn de kosten en baten?” Alles wat Jurian en het team aan boord brachten moest worden gewogen. “Aan boord stond een weegschaal om de onderdelen te wegen. De gewichten werden aan boord direct ingevoerd in een speciaal softwareprogramma voor gewichtsberekening.  Ook het afval dat we weer meenamen moest op de weegschaal. Het draaide allemaal om optimale zorgvuldigheid en precisie.”

Samenwerken met universiteiten en wereldwijd opererende producenten

Jurian: “Eén van de andere jachten vaart elektrisch en beschikt over een aantal generatoren gekoppeld aan een 700 Volt DC systeem. De uitdaging zat ‘m onder andere in de grote vermogens die daarbij komen kijken én de beschikbaarheid van goedgekeurde componenten.” Bij de realisatie van het DC systeem is door een specialistische engineer van Piet Brouwer Elektrotechniek en een specialist van Royal Huisman samengewerkt in nauw overleg met de internationale producent van DC componenten. Dit gebeurde met name op het gebied van simulaties van het gedrag van het systeem in bijzondere situaties.  Hier is in de markt nog weinig over bekend en het is één van de belangrijkste onderdelen voor een veilige installatie.” Met Universiteit Twente heeft de werf de samenwerking opgestart voor het EMC-gedeelte in samenspraak met onze specialist. Jurian: “Elke installatie is uniek en moet volledig storingsvrij zijn. We werken intensief met de werf samen en maken graag gebruik van externe partijen die een volledige expertise hebben in een bepaald gebied. Zo weten we zeker dat we het allerbeste eindresultaat voor onze klant kunnen realiseren!”

Op dit moment zijn Jurian en het team bezig met de Aquarius II (Project 408). Deze zogeheten ‘Classic Ketch’ zit momenteel in de engineeringsfase. De eigenaar van dit schip wilde zijn bestaande jacht nog eens bouwen, maar dan een aantal meter langer. Oftewel: nagenoeg hetzelfde schip, hetzelfde klassieke interieur, hetzelfde materiaal en hetzelfde ‘gevoel’ aan boord. Jurian: “Voor ons een mooie uitdaging – want veel materialen zijn niet meer in exact dezelfde uitvoering verkrijgbaar. We proberen dan te zoeken naar volwaardige alternatieven met exact dezelfde look&feel!”

Enthousiast vooruitblikken

Jurian en het team kijken nu al uit naar het eerstvolgende project dat bij Royal Huisman op de planning staat. “We zien zo’n jacht van dichtbij werkelijkheid worden; het is enorm gaaf om daar een bijdrage aan te leveren. Wát de volgende uitdaging ook wordt; wij kunnen ‘m aan!”

Enthousiast geworden over Piet Brouwer Elektrotechniek of ons werk voor Royal Huisman en wil je meer te weten komen? Check ons portfolio of kom eens langs voor een (vrijblijvende) kop koffie. Wie weet zijn wij ook voor ú de juiste partij!