Inclinometer

Veiligheid in de scheepvaart: Elektronische inclinometers verplicht gesteld door de IMO

1 juni 2023

Veiligheid staat voorop in de scheepvaartindustrie. Van navigatie tot ladingbehandeling moet elk aspect zorgvuldig worden gecontroleerd om ongevallen te voorkomen en bemanningen, passagiers en het milieu te beschermen. Inclinatie is cruciaal voor de stabiliteit van een schip. Om dit aan te pakken, heeft de International Maritime Organization (IMO) voorgesteld om elektronische inclinometers verplicht te stellen op containerschepen en bulkcarriers.

Een elektronische inclinometer is een apparaat dat de hoek van de helling of kanteling van de scheepsromp meet ten opzichte van een willekeurig referentievlak, meestal het horizontale vlak. Het maakt gebruik van solid-state accelerometers of gyroscopen om veranderingen in de helling en rol van het schip te detecteren en biedt nauwkeurige metingen in realtime. Elektronische inclinometers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en kunnen op verschillende plaatsen aan boord van schepen worden geïnstalleerd, zoals de stuurhut, de brug of het laadruim.

Deze inclinometers zijn belangrijk omdat ze de stabiliteit van het schip meten, bemanningen waarschuwen voor plotselinge hellingveranderingen en waardevolle gegevens verstrekken voor ongevalsonderzoek.

Door vroegtijdige waarschuwingen mogelijk te maken, dragen elektronische inclinometers bij aan de veiligheid aan boord van schepen. Ze kunnen de bemanning alarmeren wanneer de hellinghoek snel verandert, wat acties zoals snelheidsvermindering, ballastaanpassing en andere maatregelen mogelijk maakt om verdere kanteling te voorkomen. Bovendien helpen ze de bemanning bij het vermijden van overbelasting aan één zijde van het schip en het overschrijden van de maximale toegestane trim, wat instabiliteit en risico's voor het schip en de lading met zich meebrengt.

De IMO heeft voorgesteld om elektronische inclinometers verplicht te stellen op containerschepen en bulkcarriers. Deze voorschriften worden positief ontvangen door de industrie, omdat ze een stap in de richting van grotere veiligheid en verantwoordelijkheid zijn. GMS Instruments biedt de Hoppe Electronic Inclinometer aan die voldoet aan de hoogste normen en cruciaal is voor het verbeteren van de veiligheid in de scheepvaartindustrie.