20241017 Waterbouwprijs2024 Bisonderproducties

Waterbouwprijs 2024 gewonnen door Lian Schout van de Hogeschool Rotterdam en Anne-May Alkemade van de TU Delft

18 oktober 2024

Lian Schout van de Hogeschool Rotterdam heeft met haar afstudeerproject de Waterbouwprijs 2024 gewonnen in de categorie HBO. De eerste prijs in de categorie WO ging naar Anne-May Alkemade van de TU Delft. De prijzen zijn tijdens de Waterbouwdag, dit jaar weer gehouden in het Beatrix Theater Utrecht, uitgereikt door de winnaar van de Waterbouwprijs 2023, categorie WO, Maria Montijn.

De winnaars

Lian Schout, afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam, won met haar afstudeerproject “De erodeerbaarheid van Trisoplast en klei”. In Nederland wordt een grote hoeveelheid klei gebruikt voor de versterking van waterkeringen. Deze kleilaag moet voorkomen dat de dijk door erosie bezwijkt. Voldoende klei van de juiste kwaliteit wordt steeds schaarser en de toepassing van Trisoplast is een alternatief. Trisoplast is een mineraal afdichtingsmateriaal bestaande uit zand, bentoniet en een polymeer dat momenteel wordt gebruikt voor onder- en bovenafdichtingen van afvalbergingen. Met een serie laboratoriumproeven heeft Lian in haar afstudeerwerk aangetoond dat Trisoplast een hogere weerstand heeft tegen erosie voor zowel langsstroming als golfbelasting in vergelijking met klei erosieklasse 1 en 2. Dat toont de kansrijkheid aan van dit materiaal als vervanger van klei voor dijkversterkingen. De jury vindt dat Lian uitstekend onderzoek heeft afgeleverd van hoog niveau. Het onderzoek is goed afgebakend, de uitvoering van een serie proeven in zo’n kort tijdbestek is een knappe prestatie, en de rapportage is helder met duidelijke conclusies. Het onderzoek is vernieuwend omdat het de toepassing van Trisoplast in de versterking van dijken een stap verder heeft gebracht.

Anne-May Alkemade, afgestudeerd aan de TU Delft, won met haar afstudeerproject “Seed-sediment Dynamics: An experimental study into the behavior of seagrass seeds in a sand mixture informing a novel approach for large scale seagrass restoration”. Het herstel van zeegras in ondiepe wateren is van essentieel belang omdat het grote hoeveelheden CO2 opslaat en erosie tegengaat. Er bestaat op dit moment echter geen goede techniek om dit op grote schaal tegen lage kosten uit te voeren. Het nieuwe idee is om met een mengsel van zand, water en zaden een dunne laag aan te leggen van circa 10 centimeter. De zaden moeten tussen de 1-5 centimeter onder de bovenkant van deze nieuwe zandlaag zitten om goed tot ontwikkeling te kunnen komen. Anne-May heeft in haar onderzoek gekeken naar de dynamica van zo’n mengsel om te zien of en zo ja hoe deze techniek kan werken met een serie van verschillende typen experimenten. Deze experimenten laten zien dat lage zandconcentraties en ook kleinere zandkorreldiameters gunstig zijn om de zaden op de juiste plek in de bodem terecht te laten komen. Bij te hoge concentraties of korreldiameters treedt er veel of zelfs volledige ontmenging op tijdens de sedimentatie waarbij de zaden boven op het zand eindigen ondanks de hogere valsnelheid. De jury is onder de indruk van het gedetailleerde onderzoek en de systematische beantwoording van de onderzoeksvragen waarin ecologische en fysische kennis is gecombineerd. De jury is van mening dat het rapport uitstekend is geschreven met veel mooie foto’s en illustraties en een pakkende tekst van begin tot eind. De jury vindt dit onderzoek een prachtig voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek naar mengsels de opschaling van een oplossing voor natuurherstel een stap dichterbij kan brengen en hoopt dat dit veelbelovende resultaat verder getest zal worden in de praktijk.

Jurybeoordeling

De Waterbouwprijsjury heeft de afstudeerprojecten beoordeeld op onder meer de innovatie. Hieronder verstaat de jury de mate waarin nieuwe elementen worden toegevoegd aan bestaande kennis, de praktische toepasbaarheid van het resultaat en multidisciplinaire benadering. Ook de mate waarin het project bijdraagt aan de duurzaamheid van de sector speelt een belangrijke rol.

Doel Waterbouwprijs

Het doel van de Waterbouwprijs is om de waterbouw met vernieuwde energie onder de aandacht van jongeren te brengen. De waterbouw heeft behoefte aan goed opgeleide werknemers op alle niveaus. Die zijn nodig om zowel in Nederland als elders ter wereld waterbouwkundige projecten uit te voeren. Elk jaar stelt de Vereniging van Waterbouwers studenten die afstuderen aan HBO of Technische Universiteit in de richting Waterbouwkunde (of aanverwante studierichtingen) in de gelegenheid hun afstudeerproject te laten meedingen naar de jaarlijkse Waterbouwprijs.

Vereniging van Waterbouwers

De Vereniging van Waterbouwers is de werkgevers- en ondernemersorganisatie van aannemers en dienstverleners in de waterbouw. Zij vertegenwoordigt circa 90 lid bedrijven in Nederland en nemen ongeveer 80% van het waterbouwvolume voor hun rekening. De lidbedrijven zijn actief in binnen- en buitenland op terreinen als landwinning, baggerwerk, kust- en oeverwerk, constructieve waterbouw, havenontwikkeling, bodemsanering en gebiedsinrichting. De waterbouw onderscheidt zich onder meer door het duurzame, kapitaalintensieve, innovatieve en internationale karakter.