NMT Magazine: Toekomst en ontwikkelingen van baggerindustrie

Afgelopen november is, tijdens een symposium, een rapport gepresenteerd over een studie naar de toekomst van de Nederlandse en Belgische baggerindustrie. Het rapport, geschreven door hoogleraar Jan van den Ende en universitair hoofddocent Murat Tarakci van de Rotterdam School of Management, Erasmus University, bevat macro- en technologische trends en belicht ook mogelijke toekomstscenario’s. In dit artikel lees je de belangrijkste bevindingen uit dit rapport.

Op technologisch gebied is er een trend naar steeds grotere baggerschepen die steeds vaker uitgerust zijn met nieuwe/innovatieve baggertechnieken. Op macrogebied neemt de vraag naar baggercapaciteit toe door onder andere de stijging van de zeespiegel, groei van de maritieme handel, bevolkingsgroei en verstedelijking in kustgebieden. Daarnaast is de helft van de huidige baggervloot 30 jaar of ouder wat mede een impuls in nieuwbouworders kan geven.

Diverse bedreigingen

Ondanks deze positieve vooruitzichten is er simpelweg nog te veel scheepsbouwcapaciteit in de wereld. Ook is de Chinese concurrentie in opkomst en deze zal in de nabije toekomst naar verwachting sterk toenemen. Door protectionisme in onder andere China en de Verenigde Staten wordt/is het ‘level playing field’ ernstig verstoord voor zowel de scheepsbouwers als de baggeraars. Terwijl baggeraars in Europa enkel actief zijn op de open markt zijn Chinese partijen zowel actief op de open als op de gesloten markt (inclusief opdrachten buiten China).

Meer weten over de mogelijke toekomstscenario’s en op welke manier we ons kunnen onderscheiden op de wereldmarkt? Lees het hele artikel in het online magazine.

Verdiepende innovatiesessie: Digitalisering in de baggerindustrie

Op 5 februari 2019 vindt de ‘verdiepende innovatiesessie: Digitalisering in de baggerindustrie’ plaats. Wil jij van twee jonge innovatieve bedrijven – Onboard en ShipSupport – horen hoe zij de baggerindustrie vernieuwen? Wil je ook inzicht krijgen in hoe Van Oord omgaat met digitalisering? En wil je aan de hand van een vraagstuk uitzoeken waar mogelijkheden voor samenwerking liggen? Klik dan hier om je aan te melden.