Algemene vragen en antwoorden

Hier vind je algemene vragen en antwoorden over het coronavirus. We hebben met de grootst mogelijke zorg deze informatie verzameld. Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact op met ons coronateam via corona@maritimetechnology.nl of neem rechtstreeks contact opnemen met één van onze Member Advisors.

Klik hier om in 1 oogopslag te zien of jouw bedrijf recht heeft op noodsteun tijdens de coronacrisis. (Link verwijst door naar de website van het Financieel Dagblad, hier kun je door te registreren gratis 5 artikelen per maand lezen.)

 1. Contractuele verplichtingen die niet kunnen worden nagekomen

Onder omstandigheden kunnen bedrijven als gevolg van de effecten van het coronavirus niet aan de verplichtingen voldoen die ze hebben afgesproken in commerciële contacten (bijvoorbeeld door stilgelegde productie in China). NMT voorzitter Bas Ort heeft een document hierover opgesteld. Download hier het document.

 1. Geen of minder werk voor personeel

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkorting (WTV). Met deze regeling kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor een ‘substantiële tegemoetkoming in de loonkosten’, en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen. Lees hier meer over deze regeling:
https://ondernemersplein.kvk.nl/coronacrisis-now-noodmaatregel/

 1. Noodloket voor MKB voor snelle hulp

De tegemoetkoming uit het Noodloket is erop gericht om mkb-bedrijven die getroffen worden door de maatregelen van de overheid in de coronacrisis snel te helpen. De tegemoetkoming uit het Noodloket is vastgesteld op € 4.000,- euro per onderneming. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. De voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt. Lees hier meer over het Noodloket: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers/financiele-maatregelen

 1. Kredietgaranties verruimd

De kredietmogelijkheden via de BMKB en GO-regeling voor kleine en grote bedrijven zijn verruimd.

 1. Belastingmaatregelen

Om bedrijven tegemoet te komen heeft de Belastingdienst een aantal maatregelen genomen om bedrijven te helpen:

 • Bijzonder uitstel van betaling. Dit kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen.
 • Verlaging voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting bij lagere winstverwachting.
 • Tijdelijke verlaging invorderingsrente en de belastingrente.
 • Premiedifferentiatie WW: termijn voor schriftelijke vastlegging arbeidscontract verlengd.
 • Verwachte aanpassing herziening lage WW-premie voor vaste werknemers die meer dan 30% hebben overgewerkt.

Kijk hier voor meer informatie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen

 1. Zakendoen en Coronavirus per land

RVO heeft in samenwerking met Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veel gestelde vragen opgesteld. Kijk hier voor meer informatie: https://www.rvo.nl/coronavirus/veelgestelde-vragen-zakendoen-en-coronavirus-land

 1. Hoe weet ik welk nieuws over Corona betrouwbaar is?

Om de verspreiding van misinformatie tegen te gaan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een chatbot gelanceerd in Whatsapp, waar burgers zelf terecht kunnen met hun vragen. Ook deelt de chatbot de laatste cijfers, factchecks, tips en antwoorden op veelgestelde vragen. Je kunt op deze link klikken en ‘join’ appen naar het WHO-account, of het nummer +41 79 893 18 92 aan je contacten toevoegen om te chatten met de WHO-bot.

 1. Hulp bij vragen rondom internationaal zakendoen

NL Business Hubs zijn lokale steunpunten voor ondernemers in 15 steden wereldwijd (Europa, Azië/Midden-Oosten en Zuid-Amerika). Deze Hubs kunnen je helpen aan actuele lokale informatie en staan klaar om vragen te beantwoorden. Maar NL in Business helpt ook bij vragen over steden/landen waar geen Hub is gevestigd. Kijk hier voor meer informatie.