PROMINENT presenteert duurzame oplossingen voor de binnenvaartsector tijdens TRA 2018 (Wenen)

De eindresultaten van het op de vergroening en verduurzaming van de Europese binnenvaartsector gerichte project PROMINENT, worden gepresenteerd tijdens de Transport Research Arena 2018 in Wenen, Oostenrijk (16-19 april). STC Group coördineert dit grootschalige project sinds mei 2015. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.

Meer informatie

PROMINENT richt zich op het onderzoeken, testen en introduceren van betaalbare, veilige en groene alternatieve energieconcepten en -technologieën voor de Europese binnenvaartsector. Tegelijkertijd wil PROMINENT het energieverbruik en de ‘carbon footprint’ van de binnenvaart sterk verminderen.

Uit het onderzoek blijkt dat het installeren van after-treatment systemen, varen met alternatieve brandstoffen, energie-efficiënt navigeren om zodoende brandstof te besparen en het plaatsen van nieuwe motoren of het aanpassen (hybride of formaataanpassing) van de motoren de meest effectieve oplossingen zijn.

Een internationaal projectteam (bestaande uit 17 deelnemers) is in 2015 gestart met het ontwikkelen van werkpakketten waarin de verschillende duurzame en innovatieve oplossingen worden beschreven. Deze werkpakketten geven de verschillende stakeholders (beleidsmakers, banken, havenautoriteiten, technologiebedrijven, rederijen en verladers) handvatten om de binnenvaart groener te maken. De door PROMINENT onderzochte innovatieve oplossingen zijn relevant voor 70% van de huidige vloot en kunnen tot 30% kostenbesparing opleveren.

Met 18.000 schepen en 40.000 bemanningsleden kan de binnenvaartsector een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vergroening van de transportketen en het verminderen van files op de Europese wegen.

Omdat ook de menselijke factor een belangrijke bijdrage kan leveren aan het vergroenen en verduurzamen van de binnenvaartsector, zijn er onder de vlag van PROMINENT o.a. ‘digital education tools’ ontwikkeld. Dit zodat de logistieke managers van de toekomst zich meer bewust worden van de mogelijkheden van de binnenvaart als transportmodaliteit.

De resultaten van het project zijn beschikbaar op de Prominent-website, www.prominent-iwt.eu. Er is ook een korte video beschikbaar op het Youtube-kanaal van STC Group: https://youtu.be/PYuWYpVG7T0.