Dit evenement is geweest Bekijk komende evenementen
Voltooid, rechts vindt u enkele alternatieven

Handelsmissie Vietnam 2019

Interesse in kennismaken met belangrijke partijen uit de Vietnamese scheepsbouwindustrie? Grijp nu je kans om mee te gaan met NMT’s handelsmissie naar Vietnam! In 2017 was het land goed voor plaats nummer 10 in de wereld qua opleveringen van schepen en momenteel staat Vietnam op een negende plaats qua orderboeken per ‘builder country’. Op verzoek van verschillende leden organiseert NMT in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Hanoi een maritieme handelsmissie naar Vietnam van 20 t/m 22 maart 2019 waarbij de regio’s Hai Phong en Hanoi  worden bezocht.

Organisator

De handelsmissie is gepland voorafgaand aan de maritieme beurs INMEX Vietnam, welke in Ho Chi Minh zal plaatsvinden van 27- 29 maart. De missie omvat bezoeken aan diverse scheepswerven, Vietnamese overheidsorganisaties en Vietnamese en Nederlandse bedrijven. De missie richt zich zowel op de productiemogelijkheden als verkoopkansen in Vietnam.

Programma

Klik hier voor het conceptprogramma.

De Vietnamese markt

Vietnam was in 2017 de nummer 10 van de wereld qua opleveringen. Het land blijft daarmee één van de grotere spelers in de wereldscheepsbouw. Het Vietnamese orderboek is wel wat geslonken. Eind februari 2018 bevatte het Vietnamese orderboek 174 zeeschepen, waarvan ongeveer een derde sleepboten voor Damen betrof. Waar menig concurrerend Aziatisch scheepsbouwland nu zwaar onder vuur ligt, doet Vietnam het aardig. De Vietnamese scheepsbouw heeft namelijk de laatste jaren een omvangrijke herstructurering ondergaan, waardoor de focus meer op speciale schepen met een grotere toegevoegde waarde is komen te liggen.

Onderdeel van de herstructurering was ook het toelaten van grotere invloed van buitenlandse scheepsbouwers, zoals Damen, Vard uit Noorwegen en Piriou uit Frankrijk. Ook de joint venture van van staatsbedrijf SBIC met Hyundai, de Hyundai Vinashin-werf, loopt nog steeds goed. Deze werf heeft nog orders tot in het najaar van 2020. In aantallen zeeschepen in aanbouw is Damen echter absoluut koploper in Vietnam. Damen heeft sinds 2014 een compleet nieuwe werf in Song Cam. Hier worden met name sleepboten en crewboats tot 60 meter lengte gebouwd. Ook heeft Damen de hand in het ontwerp van diverse schepen voor de Vietnamese kustwacht.

De Vietnamese scheepsbouw maakt ook haar intrede in het cruisesegment via een order bij Vard Vung Tau voor een expeditieschip. Een verdere verschuiving van de productie richting van dit soort hoogwaardige schepen ligt in de lijn der bedoelingen.

Van de binnenlandse partijen zijn Ha Long shipyard en Pha Rung shipyard (werken beide ook veel met Damen) en Dung Quat Shipbuilding Industry (onderdeel van Petro Vietnam) de grootse spelers qua output. Ha Long bouwt de laatste tijd chemicaliëntankers (naast werk voor Damen), terwijl Dung Quat zich richt op nieuwbouw en reparatie van schepen en platforms voor de olie- en gassector. Dung Quat is ook de enige werf in Vietnam die schepen van meer dan 100,000 DWT kan bouwen. De output van de Vietnamese scheepsbouw bestond tot voor kort voor zo’n 70% procent uit bulkcarriers, maar gezien de instorting van de vraag op dat gebied, heeft men met succes de aandacht verlegd naar andere scheepstypen, zoals producttankers, crewboats, patrouilleboten, car carriers en vissersboten. Gezien de spanningen rond de Zuid-Chinese Zee kan ook verwacht worden dat de investeringen in de Vietnamese marinebouw zullen blijven aanhouden, al komen de grootste marineschepen nog steeds uit het buitenland.

Tot slot is de Vietnamese overheid een groot programma gestart om circa 30.000 stalen vissersboten te bouwen tot 2020, ter vervanging van houten boten en deels om de vloot uit te breiden.

Kosten

De kosten voor deelname aan de missie bedragen € 950,- exclusief BTW p.p voor NMT leden en € 1050,- voor niet-leden. De kosten voor reis en verblijf en eventuele overige, individuele uitgaven zijn voor eigen rekening. De missie (in Hanoi/Hai Phong regio) is kosteloos voor de deelnemers aan het Holland Paviljoen op de beurs INMEX Vietnam.

Meer informatie & aanmelden

Klik hier om direct aan te melden. Neem voor meer informatie contact op met Marjan Lacet, Trade Promotion Manager bij NMT via E lacet@maritimetechnology.nl of T 088 44 51 022 of M +31 (0)6 12 42 70 62.